In memoriam Ger Hup

  • Oud jeugdtrainer van DHC Gerrie Hup is op 81-jarige leeftijd overleden. In de jaren van 2008 trainde hij samen met Joren Tromp het beloftevolle D- en C-team waarvan onder andere Lineth Beerensteijn en de huidige 1e elftalspeler Youri Kooijmans deel uitmaakte.
Your1 Kooijmans in actie tijdens zijn jeugdperiode
Lineth Beerensteijn

Hieronder een memoriam geschreven door Frans Leermakers van de PensionADO’s.

Oud-speler Ger Hup (81) overleden

Oud-speler en -prof Ger Hup is op de leeftijd van 81 jaar overleden. Hij speelde van 1960 tot en met 1963 voor ADO. Veertienmaal kwam hij in competitieverband uit voor het eerste elftal, waarin hij eenmaal scoorde. Blessureleed hield de balvaardige rechtsbuiten vaak buiten het keurkorps van de Zuiderparkers, in het tweede elftal toonde hij regelmatig zijn waarde.

Bij zijn eerste club, GDA, was hij een talent van de buitencategorie. Als Eredivisionist werd ADO in het toernooi om de KNVB-beker op 19 april 1959 geconfronteerd met de Loosduinse amateurclub, die mede door Ger Hup praktisch gelijkwaardig partij gaf. ADO nam weliswaar door doelpunten van Carol Schuurman en Guus Haak binnen twintig minuten een voorsprong van 2-0, maar daarna gooide GDA alle schroom van zich af. Vooral Ger Hup was een ware plaag voor de verdediging van ADO, dat met de hakken over de sloot won met 2-1. Vele toeschouwers, die in het Zuiderpark aanwezig waren, hadden het na afloop eigenlijk over maar één man: Ger Hup.

Het was dan ook niet verwonderlijk, dat Ger Hup enkele maanden later de overstap maakte van de Loosduinse Emmastraat naar het Zuiderpark, waar hij weliswaar begon als vaste kracht van de selectie van het eerste elftal, maar daarin uiteindelijk geen basisplaats veroverde. Technisch was hij uiterst vaardig, maar fysiek viel het hem niet mee. Bovendien was hij blessuregevoelig. In de zomer van 1963 verhuisde Ger Hup naar Holland Sport. Daarna kwam hij als prof nog uit voor het Haarlemse EDO en RCH (Heemstede). Hij sloot zijn actieve voetballoopbaan af bij RVC. Met de Rijswijkse club werd hij in het seizoen 1970-1971 kampioen van de eerste klasse (toen het hoogste amateurniveau) en streed in de nacompetitie om de nationale landstitel van het zondagamateurvoetbal die op een haar na werd gemist.

Na zijn actieve voetballoopbaan wierp Ger Hup zich op het trainerschap. Hij diende diverse amateurclubs, waaronder Celeritas en Verburch. Met de Poeldijkse club won hij de Westland Cup.

Ger Hup was bezeten van voetbal. Hij was als trainer enorm gedreven. Hij at en dronk voetbal, wilde die instelling overbrengen aan ieder die onder hem trainde. Met name jonge spelers sprak dit wel aan. Oudere, meer ervaren spelers, spelers en bestuurders met een wat meer vrijblijvende benadering van het voetbal leidde vaak tot onbegrip bij Ger Hup. Hij wilde – als het kon – op ieder moment van de dag trainen, vaardigheden ontwikkelen. Met zijn eigen zoon Rick toog hij regelmatig naar de Speelweide in het Zuiderpark en onderwierp hem aan vaak pittige trainingen. Ger Hup was een bijna niet te stoppen eigenzinnig voetbaldier, die zelfs bij wedstrijden op tv zich trainer voelde en zijn gehoor van uitgebreide technische en tactische toelichting voorzag.

Na een periode van afnemende gezondheid overleed Ger Hup deze week op 81-jarige leeftijd.

Wij danken Ger voor alles wat hij heeft gedaan en betekend voor de voetbalsport. Zij nabestaanden wensen wij alle sterkte toe bij het verwerken van het verdriet om het grote verlies.

Bron: PensionADO  Frans Leermakers